0 Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu ×

Live Chat Ma-pe 09:00 – 17:00, muina aikoina lähetämme vastauksen sähköpostiviestinä!


Syötä tietosi, lähetämme tarvittaessa keskusteluhistorian

Filtreeri postitusi

Uutta vauhtia uuteen vuoteen eli miten hulluus voitetaan

„Hyvää uutta vuotta!“ – sen tunnetun toivotuksen kuulemme joka vuodenvaihteen aikaan ja jokin aikaa vielä sen jälkeenkin. Mutta mitä tällä ”hyvällä uudella vuodella” itse asiassa tarkoitetaan? Onko ”hyvä uusi vuosi” edellistä parempi? Tai aivan samanlainen kuten edellinen? Tarkoittaako ”hyvä” todellakin hyvää? Ehkä olisi parempaa toivottaa hyvän sijan ”Parempaa uutta vuotta”?

Albert Einstein on todennut: ”Hulluus – se on saman asian toistamista siinä toivossa, että saataisiin jotakin uutta aikaan. Se yksinkertainen ja looginen totuus unohtuu usein. Me odotamme ja toivomme, jotta kaikki alkaisi mennä paremmin, mutta emme tee asian hyväksi yhtään mitään, vaan jatkamme elämää jo totutulla tavalla ja aina löytyy joku syypää ainaiseen hätään, olkoon se sitten vanhemmat tai hallitus tai sää… Mutta miten pitäisi toimia ja mitä pitäisi muuttaa, jotta uusi vuosi olisi ainakin yhtä hyvä tai jopa vielä parempi?

„Iga mees on oma saatuse sepp ja oma õnne valaja“ eli ”Joka mies on oman kohtalonsa tekijä ja oman onnensa valaja” kuuluvat tunnetusta kappaleesta mieleen painuneet sanat. Tämä tunnettu sävelmä viittaa suorasanaisesti suunnitelmallisuuteen ja tavoitteiden asettamiseen. Mutta miten se pitäisi tehdä?

Tavoitteet ovat unelmia, joille on annettu tietty määräaika. Tavoitteet saavat meidät toimimaan, antavat motivaatiota meidän tekemisiin. Hyvä tavoite on myönteisesti muotoiltu ja tulos itsessään tavoitteiden asettajalle riittävän motivoiva. Haluat ponnistaa sen eteen. Kun muotoilet tavoitteesi, noudata SMART-sääntöä. Hyvä tavoite on:

Spesifinen – ymmärrettävä ja kohdistettu tulokseen
Mitattavissa – ymmärrän, milloin olen päässyt tavoitteeseen
Ajoitettu – tiedän, milloin tulen tavoitteeni saavuttamaan
Realistinen – saavutettavissa, ei pelkkä unelma
Tarkka – tarkasti, ei liian väljästi muotoiltu

Isompiin ja kaukaisempiin tavoitteisiin pyrkiessä kannattaisi lopullinen tavoite pilkkoa pienempiin osiin, sillä pienempien tavoitteiden saavuttaminen suo meille tärkeän menestyksen elämyksen, hyvän olon ja sitä kautta uutta motivaatiota tavoitteiden nimissä toimimiseen, kunnes lopullinen tavoite on saavutettu.

Esimerkki:

Tarkasti määriteltyjen tavoitteiden asettamiseen kannattaisi ensiksi kartoittaa sen hetkinen tilanne. Esimerkiksi, tänään, 2. tammikuuta 2015, poltan perinteisiä savukkeita keskimäärin askin päivässä.

Nyt asetamme itsellemme SMART-sääntöön perustuvan tavoitteen:

Luovun perinteisistä savukkeista kokonaan 24. kesäkuuta 2015 mennessä.

Se on pitkän tähtäimen tavoite, joten on järkevää pilkkoa se pienempiin osiin ja asettaa välitavoitteet.

1.     24. tammikuuta 2015 mennessä olen siirtynyt käyttämään e-savuketta.

2.     24. huhtikuuta 2015 mennessä olen vähentänyt perinteisten savukkeiden polttamista puolella, en tupakoi kotona enkä työpaikalla.

3.     24. kesäkuuta 2015 mennessä olen luopunut perinteisistä savukkeista kokonaan.

 

Muista: jos jokin elämässäsi aiheuttaa tyytymättömyyttä ja huolta, kannattaa kartoittaa tilanne, joka aiheuttaa ongelmia ja laatia sen korjaamiseen toimintasuunnitelma. Aseta itsellesi tarkoin määritellyt, ajoitetut, mitattavat ja saavutettavissa olevat tavoitteet ja koet tyytyväisyyttä jokaisen pienenkin onnistumisen myötä. Älä jumiudu Einsteinin kuvaamaan hulluuteen, älä keskity syyttämään vanhempia, hallitusta tai säätä. Ota ohjakset käsiisi ja tee toisin, kun olet tehnyt viime vuonna.

×