0 Kundtjänsten
Kundtjänsten ×

Live Chat 09:00-17:00 mån-fre, övriga tider svarar vi på e-post i efterhand!


Ange data, om det behövs kan vi skicka dig en samtalshistorik

Filtreeri postitusi

En vejpares vandring i smakvärlden: vad skiljer e-vätskor åt?

E-cigaretten kan avnjutas bäst när man hittat de bästa och mest passande e-vätskorna för sin smak. Det är inte enkelt, men det är absolut värt mödan.

Det finns hundratals olika smaker att välja mellan, nästintill oändliga kombinationer. Av bara tobakssmak finns det tiotals olika variationer, utan att tala om bär-, frukt- och kombinerade smaker som ju kan blandas till många olika smakmixer. Själv tycker jag till exempel om att blanda banan med lite syrligare ananas.

Då smakpreferenser är väldigt olika är det svårt att ge några smakrekommendationer. Dessutom skiljer e-vätskor från olika tillverkare sig åt, även om etiketten på flaskan visar samma bild på jordgubbe eller annan frukt eller smaksättande komponent. Till råga på allt har e-vätskor från olika tillverkare olika innehåll som även i sin tur ger olika vejpingupplevelse.

När man till slut har lyckats hitta sina favoriter gör man det slutliga valet bland dessa utifrån vad som känns rätt för stunden. Och eftersom människan alltid vill ha någonting nytt blir vandringen i smakvärlden oändlig. Därför kan det ta tid att hitta sina rätta favoritsmaker.

Bara det bästa är gott nog

Om man inte satsar helhjärtat på kartläggningen av sina smakpreferenser kan man lätt ge upp, vilket vid värsta fall gör att man går tillbaka till vanliga cigaretter. Vilket, som man vet idag, är ett steg mot svåra hälsoskador.

Sökningen och beslutsfattandet blir lättare om utbudet begränsas till bara de bästa. Nicorex i Estland tillhör utan tvekan toppklassens tillverkare vars e-vätskor är att lita på. Det har några enkla motiveringar som jag kommer att gå närmare in på lite senare. Först ska det handla om e-vätskors innehåll, de olika ingrediensers verkan och förstås om smakerna.

Varje vejpare bör känna till innehållet i e-vätskan som han/hon andas in i sina lungor.

När det gäller innehållet i billiga e-vätskor från Kina kan man aldrig vara helt säker när strävan är att hålla produktionskostnader så låga som möjligt. I dessa e-vätskor används ofta komponenter med tvivelaktig kvalitet. Nicorex teamet åkte därför personligen till fabrikerna i Kina och spenderade långa dagar i deras laboratorier för att ta fram så bra e-vätskor som det går. Därför tillverkas alla Nicorex vätskor efter specialrecept. Deras innehåll är känt från laboratorieanalyser.

Nicorex är ensam i Estland om att tillsätta essensoljor i sina e-vätskor, vilka fuktar slemhinnorna och inte låter dem torka ut. Många andra företag använder inte en sådan tillsats eftersom den gör vätskan dyrare.

Nicorex e-vätskor innehåller dessutom inte etanol som många kinatillverkade vätskor innehåller. Etanol ökar halsirritationen som av många upplevs som obehaglig.

Vad är PG och VG?

Oftast är huvudkomponenterna för e-vätskan vegetabiliskt glycerin eller glycerol (vanlig förkortning på engelska: VG) och propylenglykol (PG), vatten och smakämnen. Nikotinhaltiga e-vätskor innehåller även nikotin, varvid halten under 8 mg klassas som svag, 8–12 mg som medelstark och högre halter som starka.

Som vätskebas används PG eller VG, vilka håller nikotinet och smakerna i balans och gör det möjligt att få fram rökliknande ångpuffar ur e-cigaretten. Både PG och VG är organiska ämnen.

Propylenglykol- eller PG-baserade e-vätskor är vanligast i världen, eftersom PG är en relativt tunn vätska som absorberas bättre i vekarna som används i e-cigarettens förångare. Dessutom bildar det inte avlagringar på spolen lika fort som VG. PG är nästintill smak- och doftlös och påverkar inte smaken på e-vätskan. I livsmedelsindustrin används det som fuktbevarande medel. Å ena sidan kan det vid kontinuerlig användning orsaka halsirritation och torrhetskänsla, precis som vid rökning, å andra sidan fungerar det som starkt fuktande medel. Hos några personer kan det framkalla en allergisk reaktion. Den amerikanska livs- och läkemedelsmyndigheten har kategoriserat PG som ”i allmänhet säkert att hantera”.

E-vätskor som är baserade på vegetabilisk glycerin eller VG har sina fördelar. VG används omfattande i mat- och dryckprodukter som fuktande och lösningsmedel, fyllning, sötningsmedel, livsmedelstillsats mm. På grund av sina fuktande egenskaper används det även i läkemedels- och hygienindustrin. Det har lätt söt smak som även gör den VG-baserade e-vätskan sötare, vilket försvårar framhävandet av andra smaker något, som dock fortfarande är möjlig. Eftersom VG-baserad e-vätska är tjockare i konsistens än PG-baserad vätska, ger den märkbart mer ånga vid vejping, samtidigt som den inte torkar ut eller irriterar halsen. Allergiska reaktioner förekommer sällan.

Mer ånga, mindre skrapande

Företag som säljer e-vätskor blandar ofta själva sina e-vätskor av VG och PG efter egna recept. I Nicorex vätskor har förhållandet mellan glycerin och propylenglykol ändrats. Receptet som företagets egna specialister har tagit fram innehåller ca 35% VG och 45% PG, vilket ger mer ånga, samt mjukare och mindre skrapande känsla än en genomsnittlig vätska på marknaden. Många originalvätskor från kinesiska eller europeiska masstillverkare ger mindre ånga och känns mer i halsen.

Också mängden av smakämnen har ändrats så att de varken används i överflöd eller för snålt, utan i precis lagom mängd. Ett flertal vätskor innehåller flera olika smakämnen i olika förhållande som också har varierats för att kunna få fram det allra bästa resultatet.

Vätskorna innehåller även en liten del destillerat vatten som är nödvändigt för e-vätskorna och bra för lungorna. Innehållet av det är dock mindre i Nicorex vätskor än i de flesta europatillverkade vätskorna eftersom för mycket destillerat vatten tunnar ut e-vätskan som kan bli för rinnig i vissa förångare och börja ”sörpla”.

Det har tagit lång tid för Nicorex att få fram det rätta förhållandet, men resultatet, som jag har fått testa, blev riktigt bra. Delvis kan det även bero på förångaren, eftersom en e-vätska måste fungera bra ihop med vissa typer av förångare. E-vätskor som togs fram för många år sedan passade den gamla typen av förångare. Med tiden som har gått har förångare utvecklats. Då många stortillverkare inte har ändrat på innehållet i sina e-vätskor, har de blivit något förlegade. Nicorex teamet har tagit sig an detta och förnyat innehållet i sina e-vätskor.

Nicorex nya e-vätskor:

estning av e-vätskor håller på att utvecklas i samma riktning som vinprovning – för att bli ett eget område för experter som tagit sitt intresse till en högre nivå. Förhoppningsvis ser vi det så småningom även i Estland. Näst följande beskrivningar hyser än så länge inte några sådana ambitioner, men är ett försök att med hjälp av kommentarer från tre stycken testare ge lite vägledning bland Nicorex nya smaker.

• ANANAS: fräsch och kraftig god smak, lätt syrlig, passar bra efter att ha vejpat flera söta smaker.
• APRIKOS: fruktig, men inte saftig, snarare mycket mogen smak som inte är alltför intensiv, utan helt lagom, lugn och mastig.
• VATTENMELON: något vattnig, inte alltför söt eller påträngande, liknar melon.
• CAPPUCINO: söt chokladig dessertsmak, passar i stället för efterrätt.
• CHOCOLATE MINT: ganska stark, men angenäm honungsaktig smak.
• COLA: smakar som tuggummi med colafyllning.
• FRENCH PIPE: biskvismak blandad med tobaksdoft, lätt beska balanserar bra sötma, ger pipkänsla på riktigt.
• KÖRSBÄR: naturlig bärsmak utan eftersmak av kemiska tillsatser.
• MBORO mild, med tobakskänsla, ligger närmast vanliga naturella cigaretter.
• MENTHOL: ganska intensiv frisk mentholsmak, men på ett behagligt sätt, verkar som en uppfriskande halstablett.
• BLÅBÄR: inte alltför intensiv, återhållen men god bärsmak, passar för långa puffar.
• SVARTVINBÄR: syltig bärsmak, en smakupplevelse som ett lagom sött mellanmål.
• JORDGUBBE: som ett gott tuggummi, söt men inte sliskig, mycket ren jordgubbssmak med extra behaglig eftersmak.
• MELON: rund och lätt, läskande vattnig sommarsmak.
• RY4: tobakssmak som är mer intensiv till en början, för att sedan ge lång och behaglig eftersmak.
• RED ENERGY: påminner om en energidryck och är därför, precis som en energidryck, inte tänkt för konsumtion i stora mängder.
• HALLON: snarare vag än påstridig smak, lugn, naturlig, behaglig, inte söt.
• VIRGINIA TOBACCO: mest tobakssmak, bara lite söt och kakig, passar för långa puffar.
• ÄPPLE: angenäm neutral äppelsmak, inte sur, välbalanserad; som ungsbakat äpple.

Journalist: Askur Alas

×