0 Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu ×

Live Chat Ma-pe 09:00 – 17:00, muina aikoina lähetämme vastauksen sähköpostiviestinä!


Syötä tietosi, lähetämme tarvittaessa keskusteluhistorian

Filtreeri postitusi

E-savuke kuin rakkaus

E-savukkeen avulla voidaan vapautua haitallisesta tupakointitottumuksesta ja säästää lisäksi huomattavan määrän rahaa, mutta myös tahdonvoimaa tarvitaan.

Tunnustettu psykologi Voldermar Kolga sanoo, että e-savukkeeseen tulee suhtautua kuten esineeseen, joka tarjoaa mahdollisuuden korvaavaan toimintoon eli sitä voidaan käyttää savukkeen ja tupakoinnin sijasta. „Sivilisaatio luo jatkuvasti korvaavia esineitä, aina sähkötakoista seksileluihin. Rakkauskin voidaan korvata seksillä kuten e-savukkeen. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, kun ihminen vetää höyryjä e-savukkeesta ja nauttii sähkökamiinan loisteesta,“ Kolga toteaa.

Riippuvuuksien syntyminen kuuluu hänen mukaan ihmiselämään ja ihmiset tarvitsevat kouluttamista, jotta riippuvuudet olisivat mukavia eivätkä ottaisi ihmistä hallintaan. „Riippuvuudet lujittavat yksilön suhdetta maailmaan. Jos mikään ei olisi mistään riippuvainen, kaikki lähtisi lentoon. Hyvin korkealle!” Kolga kuvailee.

eCig Group OÜ:n hallituksen jäsen ja Nicorex-tavaramerkin luoja Sven Kotke vakuuttaa, että nikotiinittoman e-savukkeen käyttäminen ei aiheuta riippuvuutta. „Nikotiinipitoiset e-savukkeet ovat oman vakaumukseni mukaan huomattavasti turvallisempia kuin perinteiset savukkeet,” sanoo Kotke, Virossa pisimpään e-savukkeiden alalla toiminut asiantuntija.

Elämänlaatu paranee

On totta, että nykyään ei ole vielä varmuudella tiedossa, mitkä ovat e-savukkeiden vetämisen eli höyryttelyn pitkäaikaisia vaikutuksia, sillä perustavanlaatuisia tieteellisiä tutkimuksia ei ole ehditty tehdä. Tupakansavussa on noin 4000 erilaista kemikaalia, mutta e-nesteessä vain parikymmentä tupakansavusta löydettyä ainetta, ja niiden määrät ovat sitä paitsi jopa 450 kertaa pienempiä. Höyryttelyssä ei synny tervaa eikä häkää ja höyryttely ei ole myöskään muille ihmisille epäsuorasti haitallista. Nikotiini aiheuttaa tosin riippuvuutta ja on terveydelle haitallista, mutta ei varsinaisesti syöpää aiheuttava, kuten virolaiset lääkärit ovat mediassa kertoneet.

Eesti Ekspressin järjestämä viiden viikon osallistumistesti osoitti, että tupakoinnin vaihtaminen höyryttelyyn paransi toimittajien terveyttä. Keuhkolääkäri Elga Mesimaan mukaan ilmeni vähäistä pienten bronkiolien laajentumista, lievä hengenahdistus poistui ja kehon hapenottokyky parani, jotka kaikki johtivat myös elämänlaadun paranemiseen. „Jos hapenottokyky on kaiken aikaa alhainen, se vahingoittaa eniten aivoja ja sydäntä,” totesi Mesimaa.

Elämänlaatu paranee toisaalta myös siitä, että höyryttelijä ei vahingoita kanssaihmisiä enää tupakansavulla eikä saastuta lähiympäristöä tupakantumpeilla ja tuhkalla.

Qvalitas-klinikan ylilääkärin tohtori Toomas Põldin mukaan voisi e-savuke olla välivaiheena tupakoinnista kokonaan luopumisessa. „Jos halutaan väittää, että savuke ja e-savuke ovat yksi ja sama asia, niin lääketieteellisesti näin ei ole. E-savukkeesta o keholle paljon vähemmän haittaa. Me emme voi sanoa, että se on parempi, vaan vähemmän haitallinen,” sanoo Põld.

Terveyshaitat vähenisivät

E-savukkeet eivät ole ilmeisesti terveyden kannalta täysin terveellisiä, ei voida edellyttää, että niillä olisi terveyden kannalta tupakansavun kannalta edes vähänkin samanlainen vaikutus. Jos tupakansavun arvioidaan olevan hyvin haitallisen ja jopa tappavan, e-savukkeiden aiheuttaman vaaran arvioidaan olevan vähäisen.

Hiljattain julkaistun (Karger, European Addiction Research Vol. 20, No. 5, 2014) kansainvälisten asiantuntijoiden lautakunnan arvion mukaan ovat savukkeet paljon vaarallisempia kuin e-savukkeet. Lautakunta määritteli savukkeiden yhdistetyksi vaara-arvioksi 100 pistettä, sigarillojen vaara-arvio oli seuraavaksi 64 pistettä, mutta e-savukkeilla vain 4 pistettä.

Euroopan syöpäsairauksien instituutin rehtori, Umberto Veronesi, joka tunnetaan panostuksestaan rintasyövän vastaiseen taisteluun, totesi viime vuonna mediassa, että jos kaikki tupakoitsijat siirtyisivät höyryttelemään, se saattaisi säästää koko maailmassa 500 miljoonaa ihmiselämää. Italian entinen terveydenhoitoministeri arvosteli hallitusta, joka ei näe e-savukkeissa riittävästi mahdollisuuksia kansan terveyden parantamisessa tupakoinnin aiheuttamien terveyshaittojen vähentämisen kautta.

Tarvitaan vain hieman tahtoa

Tupakoinnista luopumiseen pitää olla tahtoa, myös e-savukkeiden avulla, mutta e-savuke tekee prosessista helpomman. Tilastot osoittavat, että useat ihmiset käyttävät ensin korkeamman nikotiinipitoisuuden e-nestettä, siirtyvät sen jälkeen vaihe vaiheelta miedompien nesteiden käyttäjiksi ja höyryttelevät lopulta täysin nikotiinitonta nestettä.

„Tapaamme joka päivä meidän edustuskaupoissa kymmeniä vuosia tupakoineita asiakkaita, jotka siirtyvät hetken mielijohteesta e-savukkeisiin. Ihmiset kertovat, miten hajuaisti yhtäkkiä elpyy, unohdetut tuoksut palaavat, yskänpuuskat vähentyvät ja taas jaksaa – portaita kulkeminen ei ole enää vaikeaa,” kuvailee e-savukkeiden asiantuntija, Nicorex-tavaramerkin edustaja Sven Kotke. Hänen mukaan ei ole enää epäilystäkään, että e-savuke on tehokas väline tupakoinnista luopumiseen.

Saman vahvistavat myös höyryttelijöiden foorumit, joissa höyryttelijät kirjoittavat ylpeinä toisilleen, kuinka monesta savukkeesta he ovat e-savukkeisiin siirtymisen jälkeen luopuneet ja kuinka monta sataa tai tuhatta euroa he ovat sillä säästäneet.

„Tämän päivän tiedoilla olen jättänyt 100 000 henkosta vetämättä,” ilmoittaa eräs heistä. ”Lopetin e-savukkeiden avulla elinikäisen taistelun tupakointia vastaan,” toinen kirjoittaa. ”Nukun paremmin, en yski enää,” kolmas kehuu. Mukana ei ole yhtäkään tarinaa ihmisistä, jotka väittäisivät, että laittoivat nikotiinipurkan suuhun tai ottivat nikotiinilaastarin eivätkä kestä edes nähdä savukkeita silmissään. E-savukkeiden avulla tupakoinnin lopettajien onnistumisen prosentti on laastareiden käyttäjiä korkeampi, sillä apuna on tupakointia muistuttava korvaava toiminto, jossa ei ole psykologi Voldemar Kolgan mukaan mitään haitallista.

Monzinon kardiologian instituutin viime vuonna tehty tutkimus osoitti, että ne, jotka yrittivät luopua tupakoinnista e-savukkeiden avulla, pystyivät siihen 60 % tapauksista, mutta ne, jotka yrittivät samaa ilman e-savukkeita, onnistuivat vain 32 % tapauksista. Ja ne, jotka eivät pystyneet tupakoinnista kokonaan luopumaan, vähensivät tupakointiaan e-savukkeiden avulla huomattavasti.

Voldemar Kolga sanoi, että korvaavat toiminnat ovat Freudin mukaan ihmisen kehityksen käynnistäjiä ja niistä ei tarvitsisi aina jotakin huonoa hakea. ”Esimerkiksi työpaikan menetys saa ihmiset hakemaan jotakin tilalle. Työttömyys on jossain mielessä jopa siunaus. Minulla on vihdoin mahdollisuus sellaisten asioiden tekemiseen, joita en ole aikaisemmin tehnyt. Ennen olin jatkuvasti työssä, ei ollut aikaa ajattelemiseen. E-savuke on myös tupakoinnin tilalle tarjottu korvaus. Jos e-savukkeet kielletään, ihmiskunnan kehityksen nimissä on keksittävä uusia asioita, jotka tulisivat vanhan hyvän e-savukkeen tilalle. Kuulostaa vitsiltä, mutta tarkemmin ajateltuna ei olekaan sitä!“

×