0
Klienditeenindus ×
E-vedelike, SNUS-i, e-sigarettide ja nende tarvikute müük e-poes Tubakaseaduse kohaselt keelatud.

2016. aastal suri tubaka tõttu üle 7 miljoni inimese

Viimane GBD (Global Burden of Disease) uuring näitab, et 7,1 miljonit (7,131 380) inimest suri ülemaailmselt tubakast põhjustatud haigustesse. Sinna hulka kuulub ka 884 000 passiivsest suitsetamisest põhjustatud surma. Tubakast põhjustatud surmade arv on 10 aastaga tõusnud 4%.

Kõige tüüpilisemad surma põhjustajad on isheemilised südamehaigused (südameinfarktid), COPD (emfüseem), kopsu ja hingamisteede vähk ning insult. Järgnevalt ei ole välja toodud suitsetamisest põhjustatud surmaga lõppenud haigusi, seega on tegelik mõju üldpopulatsioonile veelgi laastavam.

Kollane – Vähk
Punane – Südameveresoonkonna haigused
Sinine – Teised

Võrdluseks võib tuua, et 3,5 miljonit inimest suri 2016. aastal alkoholist ning narkootikumidest põhjustatud haigustesse. 2016. aastal oli kõige suuremaks globaalseks riskifaktoriks kehv toitumine, mis põhjustas 10,3 miljonit surma.

Üle 1 miljardilisest suitsetajast maailmas elab 80% vähem arenenud maades, kus on tubaka tarvitajaid oluliselt rohkem kui arenenud maades. Suitsetajad, kes surevad enneaegselt, võtavad ära suure osa nende perede sissetulekust, tõstavad tervishoiu hinda ning pidurdavad sellega majanduse arengut. Osades riikides palgatakse vaeste perede lapsi tubakat korjama, mis omakorda võib põhjustada ’’rohelise tubaka haigust’’, mida põhjustab nikotiini imendumine läbi naha, kui märgasid tubakalehti päevast päeva katsuda.

Passiivne suitsetamine on samuti äärmiselt suur probleem. Täiskasvanutel põhjustab see tõsiseid südameveresoonkonna ning hingamisteede haiguseid, sealhulgas kopsuvähki. Vastsündinutel võib see põhjustada äkksurma ning rasedatel põhjustab lapse alakaalu. 2004. aastal oli passiivse suitsetamise tõttu surnud inimestest 28% lapsed.

Uuringud näitavad, et vähesed inimesed mõistavad tegelikku suitsetamise mõju tervisele. Inimesed, kes on suitsetamise kahjulikkusest rohkem teadlikud, tahavad enamus selle lõpetada. Kuid alati ei pruugi see olla nii lihtne, eriti pika staaziga suitsetajatel. E-sigaretid on hetkel teadaolevalt kõige efektiivsem viis, et suitsetamisest loobuda, kuna see on suitsetamisele üsna sarnane, kuid tervise poole pealt kardinaaselt erinev. Tule juba täna läbi Veiplandi jaepoodidest ning uuri lähemalt, ehk aitavad e-sigaretid ka sinul suitsetamisest loobuda!

×