Ofta förekommande frågor

Har du frågor om e-cigaretter, e-vätskor, förångare, batterier och tillbehör eller om användning av dessa? Om ja, har du hamnat på rätt sida.

I Nicorex rubrik för Ofta förekommande frågor försöker vi besvara de vanligaste frågorna som kunderna har frågat genom åren i f.d. Nicorex och dagens Veiplands butiker och i webbutiken. I samband med den kontinuerliga produktutveckingen uppdaterar vi alla frågor och svar på sidan årligen.

Nedan hittar du frågor och svar om följande ämnen:
- Allmänt om e-cigaretter, Nicorex varumärke och beställning.
- Om förångare till e-cigaretter.
- Om vätskor till e-cigaretter.
- Om batterier till e-cigaretter.

Trevlig läsning!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. FRÅGOR OCH SVAR OM E-CIGARETTER, NICOREX VARUMÄRKE OCH BESTÄLLNING:

1.1 Är en e-cigarett billigare att använda än en vanlig cigarett?
Ja, om du använder en e-cigarett blir din månadskostnad 3 gånger lägre.
Se: E-cigarettens lönsamhetskalkylator

1.2 Är en e-cigarett verkligen lika effektiv som en vanlig cigarett?
Ja, användning av en e-cigarett förblir en likadan aktivitet som rökning och när du har hittat en e-vätska som passar dig, stillar en e-cigarett ditt röksug precis som en vanlig cigarett. Dessutom slipper du 4000 skadliga kemikalier och otrevlig röklukt.

1.3 Vilken e-cigarett passar mig bäst? (Med tanke på olika batterier)
Vi rekommenderar att välja e-cigarett efter e-cigarettens batteristyrka. En ”feströkare” rekommenderas Delta Slim, Ambassador eller en engångs e-cigarett. Rökare som röker ett paket om dagen rekommenderas ett e-cigarett kit med 2 batterier, t.ex. Sigma 900. Men även Eta med nya keramiska förbrännare (med 1100 eller 2200 mAh batterier) och Xi. För personer med större rökbehov rekommenderas kit med 2200 mAh batterier och större förångare med keramiska förbrännare.

1.4 Hur vet jag hur stor min e-cigarettkonsumtion egentligen är?
Kanske vejpar jag mer än jag borde? Det är absolut bäst att ha lite självkontroll och lyssna på sin inre röst. Vid överkonsumtion kan svettning och yrsel förekomma samt illamående.

1.5 Hur skiljer sig Nicorex från andra e-cigaretter och varför välja just Nicorex produkter?
Nicorex har ett brett produktutbud till alla smaker och behov. Produkterna är av hög kvalitet, kontrollerade och certifierade. De är framtagna med fokus på nya teknologier och funktionalitet. Vi erbjuder bara det bästa, för vårt mål är att ha nöjda kunder. Vi vill att en Nicorex-användare alltid ska ha en bättre produkt än ”grannen”.

1.6 Hur lång tid tar leveransen (både till Estland och till Finland) av en webbeställning?
Beställda varor levereras inom 1-2 dagar i Estland, beroende på vilken tid beställningen görs. Leveranstid till Finland, Sverige, Norge är 3-5 dagar

1.7 Vad betyder postförskott?
Vid postförskott betalar du för varorna med ditt bankkort när du hämtar ut varorna från Omnivas eller Smartposts paketautomat.

1.8  Är e-cigaretten verkligen mindre skadlig än vanliga cigaretter?
E-cigaretten är ett tiotal gånger mindre farlig än vanliga cigaretter. Vanliga cigaretter innehåller främst tre skadliga komponenter: kolmonoxid, tjära och nikotin (varav nikotinet är minst skadligt för hälsan i jämförelse) plus 4000 ytterligare skadliga komponenter som dock har relativt små halter. E-cigaretten innehåller bara ett skadligt ämne: nikotin.

Här hittar du Nicorex utbud av e-cigaretter>>>
 

2. FRÅGOR OCH SVAR OM FÖRÅNGARE TILL E-CIGARETTER:

2.1 Varför läcker min förångare?
Det är oftast förångare med bottenmonterad förbrännare som läcker. För att undvika läckage rekommenderar vi att hålla förångare med bottenmonterad förbrännare upp och ner när e-cigaretten inte används, det håller kvar vätskan i behållaren. Förångare med bottenmonterad förångare läcker när de tas in i värmen från kallare omgivningstemperatur. I värmen expanderar vätskan och kan börja läcka. En annan orsak kan vara för låg vätskenivå som får vakuumet att försvinna från förångaren. Vätskenivån bör hållas över 1/3 av behållaren. En tredje orsak kan vara en spricka i förångarens glas-/plastmaterial. Då tar förångaren in tjuvluft och vakuumet försvinner. Då behöver glaset/plasten att bytas.

2.2 Varför låter min förångare med ett gurglande ljud?
Gurglande ljud uppstår oftast i samband med vätskeläckage från förångaren.

2.3 Varför mörknar vätskan i förångaren?
Vätskan blir mörkare i färg därför att nikotin är ett fotosensitivt ämne som reagerar på ljus och värme. Även de naturliga smakämnena är en bidragande orsak. Det är helt naturligt och utan någon som helst negativ effekt. I några e-cigaretter mörknar vätskan snabbare än i andra därför att några tillverkares batterier till e-cigaretter ger överspänning, vilket leder till att vätskan blir bränd. Vätskans färgförändring är garanterat minst i de förångare som använder BVC förbrännare.

2.4 Varför blir förångare brända och varför smakar e-cigaretten bränt?
Förångare med nya keramiska (BVC) förbrännare är fria från det problemet. Sigma (CE4) förångare blir brända när vätskenivån i förångaren är för låg och när förångaren inte har vänts upp och ner för en stund innan användning. Att vända förångaren upp och ner får vätskan att rinna ner till förbrännaren.

2.5 Hur länge håller en förångare och varför samt hur ofta måste det bytas?
En Sigma CE4 och MT3 förångare håller för upp till 20-40 ml vätska, beroende på hur söt vätskan är. En keramisk BVC förbrännare håller upp till dubbelt så länge.

2.6 Hur använder jag min förångare rätt så att den håller så länge som möjligt?
Var noga med att fylla på förångaren i tid och inte låta vätskenivån sjunka för lågt.

2.7 Varför får jag e-vätska i munnen ibland?
Man kan få e-vätska i munnen om den läcker ut (se punkt 2.1). Man kan även få e-vätska i munnen på grund av kondens i luftkanalen som bildas när man blossar en e-cigarett. Du har säkert lagt märke till små vätskedroppar på luftkanalens väggar efter användning av din e-cigarett, det är kondensvatten som då och då behöver torkas bort. Det enklaste sättet är att skaka rent luftkanalen med munstycket riktat nedåt, som man gjorde med gammaldags kvicksilvertermometrar.

2.8 Hur fyller jag på min förångare?
Alla förångare måste ALLTID fyllas till max gräns som är markerad på förångaren. Vid förångare av CE4 typ bör överfyllning undvikas. OBS! förångare, oavsett typ, får aldrig användas så att den töms helt på vätska, det förstör förångaren.

2.9 Hur många vanliga cigaretter motsvarar en vätskefylld förångare?
1,5 milliliter vätska motsvarar ungefär ett paket vanliga cigaretter.

2.10 Varför föredra en förångare med utbytbar förbrännare framför en vanlig förångare?
Utbytbara förbrännare är billigare och utbytbara keramiska förbrännare har en längre livslängd, samtidigt som de ger mer smak och ånga.

2.11 Passar Nicorex eGo Sigma förångare även till andra tillverkares batterier till e-cigaretter?
Ja, det gör dem om de är 3,7 volts batterier med stabiliserad spänning. De flesta av andra batterier har dock inte stabiliserad spänning och kan därför bränna Sigma förångare.

2.12 Varför blir min Éta förångare varm?
Eftersom en keramisk förbrännare har lägre motstånd, har den även större strömförbrukning. Desto större är strömförbrukning, desto kraftigare är uppvärmning och värmeutveckling. Det är helt normalt.

2.13  Hur förstår jag att BVC-förbrännaren är slut? 
Ångan minskar i mängd och styrka. Smaken blir otydlig.

2.14  Vad bör jag göra när BVC ger bränd smak?
Minska ner på volt/watt. Byt förbrännare.

2.15  Vad är ”SUB-OHM”?
En förångare med lågt motstånd som producerar oerhörda mängder ånga med högre temperatur. Därför bör man använda en e-vätska med lägre nikotinhalt för att uppleva samma effekt av nikotinet som man är van vid. Då även luftflödet är högre med en SUB-ohm förångare kan man dra ner puffen i lungorna, precis som med vattenpipa.

2.16  Varför bör jag reglera luftflödet för förångaren? Vad ger det?
Det är en smaksak, men tumregeln är att desto större effekt batteriet har, desto mer obehindrat bör luftflödet till förångaren vara för att få kort men intensivt drag.

Här hittar du Nicorex utbud av förångare>>>

3. FRÅGOR OCH SVAR OM E-VÄTSKOR TILL E-CIGARETTER:

3.1 Varför mörknar e-vätskan i förångaren?
Vätskan blir mörkare i färg därför att nikotin är ett fotosensitivt ämne som reagerar på ljus och värme. Även de naturliga smakämnena är en bidragande orsak. Det är helt naturligt och utan någon som helst negativ effekt. I några förångare mörknar vätskan snabbare än i andra. Vätskan mörknar snabbare i förångare som används med batterier utan spänningsstabilisering; det orsakar överspänning, vilket i sin tur leder till att vätskan i förångaren bränns. Alla Nicorex batterier har stabiliserad spänning som eliminerar risken för överspänning. Vätskans färgförändring är garanterat minst i de förångare som använder BVC förbrännare.

3.2 Hur länge räcker en flaska e-vätska?
Vid 10ml flaskor kan man räkna med att en flaska motsvarar ungefär sju paket vanliga cigaretter.

3.3 Till hur många paket vanliga cigaretter motsvarar en flaska e-vätska och till hur starka e-cigaretter?
Ungefär 5 cigarettpaket om du väljer vätska med rätt styrka för dig.

3.4 Till vilka vanliga cigaretter motsvarar e-vätskans styrka?
Man kan säga så att 18 mg styrka passar rökare som är vana vid att röka 1-2 paket vanliga cigaretter om dagen. 12 mg styrka passar rökare som är vana vid att röka upp till 1 paket vanliga cigaretter om dagen och 6 mg styrka dem som röker färre än 10 cigaretter om dagen.

3.5 Har e-vätskor någon hållbarhetstid?
E-vätskans hållbarhetstid är upp till 2 år. Den bör förvaras svalt för bästa hållbarhet.

3.6 Får e-vätska förvaras kallt eller i solljus?
Kallt går bra, men inte i solljus.

3.7 Varför är e-vätskor så dyra?
Vätskornas pris beror på ingrediensernas renhet. Desto renare komponenter, desto dyrare pris.

3.8 Vilken e-vätska ni rekommenderar?
Eftersom alla människor har olika smak rekommenderar vi framförallt att prova sig fram för att hitta egna favoriter. Om Du är van vid att röka vanliga cigaretter kan det säkraste valet vara e-vätska med mboro smak. De som föredrar mentolcigaretter kan prova e-vätska med mentol- eller mojitosmak. E-vätskor med olika smak kan även blandas ihop i samma förångare – så kan du skapa din egen cocktail av dina favoritsmaker.

3.9 Vilken styrka för e-vätska bör jag välja om jag är van vid cigaretter…?
18 mg styrka passar rökare som är vana vid att röka 1-2 paket vanliga cigaretter om dagen. 12 mg styrka passar rökare som är vana vid att röka upp till 1 paket vanliga cigaretter om dagen och 6 mg styrka dem som röker färre än 10 cigaretter om dagen.

3.10  Varför är Nicorex’ e-vätskor dyrare jämfört med e-vätskor från några polska eller andra säljare?
Nicorex’ e-vätskor tillverkas av renaste ingredienser och nikotinet som används kommer från naturlig tobak. Billigare e-vätskor är tillverkade av billigast möjliga ingredienser med nikotin som inte har naturligt ursprung, och hela e-vätskan baseras på billiga kemiska produkter.

3.11  Vad exakt består e-vätskan av? 
Propylenglykol 40 %, vegetabiliskt glycerin 40 %, destillerat vatten, naturliga smakämnen och nikotin.

3.12  Varför kliar det i halsen och jag får hosta av e-vätskan?
Några personer är allergiska mot propylenglykol. Det är ungefär 1 person av 1000.

3.13  Varför stänker det in e-vätska i munnen?
Med en vanlig BVC förbrännare, som exempel, kan användaren suga alltför intensivt, vilket gör att förbrännaren inte kan förånga vätskan ordentligt. BVC förbrännaren skulle kunna beskrivas med egenskapen: ”Less is more!”.
En annan förklaring kan vara att någon droppe vätska har samlats i BVC förbrännarens luftintag. När man använder förångaren första gången efter att den har stått oanvänd ett tag kan det hända att man får några stänk av vätska in i munnen under sitt första bloss.

Här hittar du Nicorex utbud av e-vätskor >>>

4. FRÅGOR OCH SVAR OM BATTERIER TILL E-CIGARETTER:

4.1 Hur länge håller batterierna och hur lång är garantitiden?
Batteriernas garantitid är 3 månader, men vid normal förbrukning varar batterierna i ca ett år. Batterier har en livslängd på ca 300 laddningstillfällen.

4.2 Hur många behållare e-vätska kan man förbruka innan batteriet tar slut?
2-4 behållare beroende på batteriets kapacitet och förångarens storlek.

4.3 Hur länge laddas ett batteri till e-cigarett?
1100 mAh batteri laddar ca 3 timmar och 2200 mAh batteri ca 5-6 timmar. Eftersom USB-laddarens uteffekt är 420 mAh, bör batterikapaciteten delas med USB-laddarens uteffekt för att få veta laddningstid i timmar.

4.4 Får e-cigarettens batteri laddas ett helt dygn?
Ja, det går bra, eftersom laddare har överladdningsskydd.

4.5 Hur vet jag att batteriet är förbrukat?
Batteriet håller avsevärt kortare tid.

4.6 Varför fungerar inte knapparna på batterier som de ska (klickar inte, stänger av sig medan man vejpar)?
För det mesta är det ett mekaniskt fel som uppstår när man trycker för hårt på knappen.

4.7 E-cigarettens batterilampa lyser, men ingen ånga produceras. Vad är problemet?
Förångaren kan vara förbrukad eller batteriets mittenkontakt når inte förångaren. Kontakten når inte förångaren när förångaren eller laddaren har skruvats åt för hårt till batteriet, det pressar ihop kontakten och den når inte längre förångaren. En snabb lösning till problemet kan vara att försiktigt prova peta upp batterikontakten något med hjälp av ett vasst föremål. Video: https://goo.gl/FXN1EF

4.8  Varför har batterier bara 3 månaders garanti?
Ett batteri kan genom felaktig användning (frekventa korttidsladdningar) göras oanvändbart på bara några få månader. Normal livslängd för ett batteri är 300 laddningstillfällen, men oavsett om man laddar batteriet i 2, 5 eller 10 minuter åt gången förbrukas en laddningscykel av livslängden.

4.9  Batteriet håller inte?!? 
Batteriet måste alltid laddas tills det är fulladdat (till 100 %, tills batterilampan slocknar).  Batteriets livslängd beror även på W-talet som används, desto högre W-tal eller desto lägre motstånd i förångaren, desto snabbare förbrukas batteriet.

4.10  Vad är det för skillnad mellan Volt- och Wattläget?
I wattläget känner batteriet självt av förångarens motstånd och justerar spänningen därefter. I wattläget kan e-cigaretten alltid användas med jämn ångmängd, oberoende av olika förångare eller förbrännare.

4.11  Varför behöver jag ett batteri med justerbar effekt?
Du kan justera ångmängden, vilket även varierar styrkan och ångtemperaturen.

Här hittar du Nicorex utbud av batterier>>>