0 Kundeservice
Kundeservice ×

Live Chat M–F 09.00–17.00, på andre tider svarer vi i etterkant per e-post!


Vennligst legg inn data, vi kan sende deg samtalehistorie ved behov

Filtreeri postitusi

Vaperens vandringer på smaksstier: hva er forskjellen mellom e-væsker?

E-sigaretter nytes best hvis du finner de mest behagelige og passende smakene for deg. Det er ikke lett, men bestrebelsene lønner seg.

Det finnes hundrevis, teoretisk sett nærmest utallig mange forskjellige smaker. Det finnes flere titalls tobakkversjoner, uten å nevne bær, frukt og diverse smakskombinasjoner, og til sjuende og sist kan man også blande sammen forskjellige smaker selv. Jeg liker for eksempel å legge til litt syrlig ananas til banan.

Det er vanskelig å anbefale noen spesifikke smaker, fordi alle har forskjellig smak. Dessuten har e-væsker fra forskjellige produsenter forskjellig smak, selv om det står bilde av akkurat samme jordbær, annen frukt eller basiskomponent på etiketten. I tillegg har e-væsker fra forskjellige produsenter forskjellig innhold, som også gir varierende vapeerfaringer.

Og hvis du endelig har funnet egne favoritter er dette, hva du egentlig har lyst til å vape i store deler avhengig av både situasjon og humør. I tillegg har man ofte lyst på noe nytt og derfor er vandringene på smaksstiene uendelige. Derfor kan det ta en god del tid å finne ut de riktige smakene for deg.

Du skal foretrekke det beste

Hvis du ikke tar det for alvorlig å finne din egen smak kan du lett få en følelse for å gi opp, noe som i det verste fall kan føre deg tilbake til røyking av vanlige sigaretter. Men i følge det vi vet nå et dette et trinn mot alvorlige helseskader.

Det å søke og bestemme deg blir lettere hvis du begrenser utvalget kun med de beste. Nicorex hører uten tvil hjemme i eliteserien i Estland, og produserer e-væsker du kan stole på. Det er noen enkle årsak til dette, som jeg forsøker å forklare nedenfor. Først og fremst er snakk om e-væskenes innhold, stoffenes virkning og selvfølgelig også smak.

Enhver e-røyker bør være klar over innholdet av e-væsken som han/hun suger inn i lungene.

Man kan ikke være sikker på hva de mange Kinaproduserte e-væskene inneholder, fordi de produseres vanligvis så billig som mulig. Kvaliteten på komponentene som brukes i disse væsker er tvilsomt. Men vi fra Nicorex reiste selv til fabrikken i Kina og tilbrakte mange dager på laboratoriet for å utarbeide best mulige versjoner av e-væsker. Det betyr at Nicorex væsker produseres etter en spesiell oppskrift. Innholdet til disse er nøyaktig kjent fra laboratorieanalyser.

Nicorex der den eneste produsenten i Estland, som har eteriske oljer tilsatt i væskene, som fukter slimhinnene og forebygger deres tørrhet. Mange andre produsenter bruker ikke slike tilsetningsstoffer – væsken blir jo dyrere.

Videre, Nicorex væsker inneholder ikke etanol, som finnes i mange av væsker, som er produsert i Kina. Etanol forsterker kløefølelsen i halsen, som er ubehagelig for mange.

Hav er PG og VG?

Som regel er e-væskenes hovedkomponenter vegetabilsk glyserin eller glyserol (vanlig engelsk forkortelse: VG) og propylenglykol (PG), vann og smaksstoffer. I tillegg også nikotin i e-væsker med nikotin. Konsentrasjonen under 8 mg betraktes som svak, 8–12 middels og høyere som sterk.

Væsken er basert på PG eller VG, som holder balansen mellom nikotin og de forskjellige smakene og gjør at du kan trylle frem røyklignende damptåke fra e-sigaretten din. Både PG og VG er organiske stoffer.

Propylenglykol- eller PG-baserte væsker er mer utbredte i verden, fordi PG er relativt flytende og absorberes bedre i vekene i e-sigarettens fordamper. I tillegg, faststoffene samler seg ikke på varmeelementet så raskt som med VG. PG er nærmest smak- og luktløs og påvirker nesten ikke e-væsken smak. Den brukes som fuktighetsbevarende middel i næringsmiddelindustrien. På den ene siden forårsaker den i likhet med vanlige sigaretter kløe og tørrhet i halsen ved kontinuerlig konsumering, mens på den andre siden er den også en kraftig fuktighetsgiver. Likevel kan den fremkalle en allergisk reaksjon hos noen mennesker. Mat- og legemiddeletaten i USA har erklært at dette stoffet er generelt ikke farlig.

Væsker som er basert på vegetabilsk glyserin eller VG har egne fordeler. VG er mye brukt i mat- og drikkevarer som fuktighetsbevarende middel, løsemiddel, fyllstoff, søtningsmiddel, tilsetningsstoff osv. Takk til sin fuktighetsgivende egenskaper brukes den mye også i legemiddel- og hygieneindustrien. Den har en litt søt smak, som gjør også VG-baserte væsker søtere. Derfor er det mer komplisert å bringe frem andre smaker, men likevel mulig. Siden VG har høyere tetthet enn PG, danner den mye mer damp under vaping, men forårsaker ikke kløe og tørrhet i halsen. Allergiske reaksjoner oppstår svært sjeldent.

Mer damp, mindre kløe

Produsenter av e-væsker blander ofte sine væsker av VG og PG etter egen oppskrift. I Nicorex e- væsker har vi endret forholdet mellom glyserin og propylenglykol. Den spesielle e-væske oppskriften som er utarbeidet av våre spesialister inneholder ca. 35% av VG og 45% av PG, som gir mer damp og mykhet og mindre kløe i halsen sammenlignet med gjennomsnittsvæsker som er tilgjengelige i Estland. Mange opprinnelige masseproduserte originalvæsker fra Kina eller Europa danner mindre damp og klør mer i halsen.

I tillegg har vi endret mengde av smaksstoffer, slik at konsentrasjonen er hverken for stor eller for liten, men akkurat passende. Enkelte væsker inneholder flere smaksstoffer i varierende forhold- og dette forholdet mellom disse er endret for å oppnå best mulig resultat.

Vi har også tilsatt litt destillert vann, fordi dette er nødvendig i e-væskene og godt for lungene. Likevel er vanninnholdet i våre væsker lavere enn i mesteparten av væsker, som er produsert i Europa, fordi overflødige mengder av destillert vann gjør e-væsken for flytende, den «renner» for raskt og gurgler i enkelte fordampere.

Det tok lang tid for Nicorex å finne en god balanse mellom komponentene, men resultatene fra testperioden er svært gode. Dette er delvis også avhengig av fordamperen, fordi e-væsken skal fungere godt i kombinasjon med visste fordampertyper. De første væskene som ble skapt for flere år siden passet kun med fordampere av den gamle typen. Men fordampere har utviklet siden denne tiden. Siden de store produsenten ikke endret sammensetningen av egne e-væsker, foreldet disse. Nicorex modifiserte væskene på eget initiativ.

Nye e-væsker fra Nicorex:

Testingen av e-væsker går for tiden i denne retningen, at dette kan vokse fra amatørenes lekeplass til ekspertenes lekeplass, på samme måte som det har skjedd i vinverdenen. Forhåpentligvis skjer det også i Estland. Følgende har ikke slike ambisjoner ennå, men dette er et forsøk å være veiviseren til den nye smaksverdenen fra Nicorex med hjelp av kommentarer fra tre testpersoner:

 • ANANAS: frisk og kraftig følelse av god smak, litt syrlig, passer godt etter å ha røykt mye søte smaker.
 • APRIKOS: fruktig, men ikke saftig, snarere meget moden, ikke intens, men akkurat passende, fyldig, rolig.
 • VANNMELON: litt vannete, ikke for søt eller geskjeftig, ligner på melon.
 • CAPPUCCINO: søt sjokoladeaktig smak, dessertsmak, passer godt i stedet for dessert.
 • CHOCOLATE MINT: ganske kraftig, men behagelig honningaktig smak.
 • COLA: smak av tyggegummi med colafylling.
 • FRENCH PIPE: kjekssmak blandet med lukten av tobakk, bitteraktig, som balanserer den lette søtheten, føles faktisk som pipe.
 • KIRSEBÆR: bæraktig, naturlig, ingen følelse av kjemisk smak.
 • MBORO: mild, følelse av tobakk, nærmest til naturlig røyk.
 • MENTHOL: ganske intens, frisk mentol, men ikke ubehagelig, virker litt som munnfrisker.
 • BLÅBÆR: ikke intens, moderat, men god bæraktig smak, egnet til langvarig røyking.
 • SOLBÆR: syltetøyaktig, bæraktig smak, en smaksopplevelse for et søtt «mellommåltid».
 • JORDBÆR: som god tyggegummi, søt, men ikke for mye, svært ren jordbær, spesielt behagelig ettersmak.
 • MELON: rund og lett, vannete smak, sommersmak.
 • RY4: tobakkaktig smak, som forandrer seg, intens start, men lang og trivelig ettersmak.
 • RED ENERGY: ligner på energidrikk, men i likhet med energidrikk ikke beregnet for store doser.
 • BRINGEBÆR: snarere forutsigbar enn påpressende smak, rolig, naturlig, behagelig og ikke søt.
 • VIRGINIA TOBAKK: hovedsakelig tobakkaktig, men litt søt og kjeksaktig, egnet til langvarig røyking.
 • EPLE: trivelig nøytralt eple, ikke syrt, velbalansert; som bakt eple.
 • BANAN: Den lett søte og svært mildt smakende banan e-væsken fyller sansene dine med sol og sommer. Ytterst rikelig og mild.
 • PLOMME: E-væsken med mild røkt plomme er ikke for søt og dermed egnet for daglig vaping.
 • MOJITO: Med gjenkjennelig riktig smak av Mojito cocktail: hvit rum,  lime, peppermynt. Svært forfriskende og behagelig. Egnet for daglig vaping. Den nyeste og mest ettertraktede smaken blant Nicorex e-væsker.

Journalist: Askur Alas

×