Uutiset

Sähkötupakan historia ja miten olemme kehittäneet nykyisen sähkötupakan


Nykyaikaiset sähkötupakat kehitettiin ja alettiin valmistaa vuonna 2003 Kiinassa, mutta merkitsikö se samalla myös sähkötupakan historian alkupistettä?

Ei aivan, ensimmäiset kirjalliset viittaukset sähkötupakkaan ovat peräisin jo 1930-luvun Yhdysvalloista, jolloin Joseph Robinson haki sellaiselle tuotteelle patenttia. Vaikka tarkempia tietoja siitä, onko silloista teknologiaa käytännössä kokeiltu tai prototyyppi rakennettu, ei ole saatu.

Ensimmäisen varsinaisen sähkötupakan valmisti vuonna 1965 Herbert A. Gilbert Yhdysvalloissa ja haki kehittämäänsä teknologian tiettyihin osiin myös patentin. Hänen kehittämänsä tuote ei ollut kovin suosittu ja unohtui. Hän ei voinut nauttia myöskään patentin suomista eduista, sillä hänen tuotteensa olivat aikaansa edellä ja muistutti suuresti nykyään tuntemaamme sähkötupakkaa. Patentit vanhentuivat kymmenen vuotta ennen sähkötupakan uutta ja lopullista tulemista.

1979 aloitti Phil Ray, tietokoneteollisuuden edelläkävijöihin kuuluva tekniikkanero, yhdessä henkilääkärinsä kanssa laajoille markkinoille suunnatun sähkösavukkeen kehittämisen (vaikka kyseessä ei ollut sähköine, vaan nikotiinin höyrystymiseen perustuva menetelmä). Tämän tuloksena syntyi myös ensimmäinen tieteellinen tutkimus nikotiinin mahdollisesta annostelusta.

Vuosina 1990 - 2000 suoritettiin lukuisia tutkimuksia ja testejä ja yritettiin kehittää sähköinen sähkötupakka, mutta tuloksia ei saatu. Silloiset laitteetkaan eivät muistuttaneet nykyisiä laitteita ja teknologiaa. Hyvä puoli oli, että silloin syntyi uusi teknologia ja käsite “heat-not-burn” eli „kuumennetaan, ei polteta,“ joka on yhä käytössä.
Samaan aikaan toimitti eräs Yhdysvaltojen suurin tupakkayritys FDA:lle pyynnön sähkötupakan (eli nikotiinin annostelulaitteen) kehittämiseen ja markkinoille tuomiseen. Vaikka FDA valvoi tuolloin lääkkeiden annostelua, ei tupakkaan liittyviä asioita, FDA:lta tuli vastaus, että idea muistuttaa liikaa lääkeannostelulaitetta ja siihen lupaa ei anneta. Se oli itse asiassa päätös, joka keskeytti joksikin aikaa sähkötupakan kehitystarinan Yhdysvalloissa.

Nyt olemme taas palanneet alkuun eli vuoteen 2003, jolloin saatiin aikaan ensimmäinen toimiva sähkötupakka. Se valmistettiin Pekingissä Kiinassa. Sen tekijänä oli Hon Lik, 52-vuotias farmaseutti, keksijä ja tupakoitsija. Hän sai lopullisen sysäyksen sähkötupakan kehittämisen oman isänsä kuolemasta, joka oli tupakoinut runsaasti ja kuoli keuhkosyöpään. Lik työskenteli siihen aikaan Golden Dragon Holdings –nimisissä yhtiössä, hän kehitti siihen aikaan tuotteen ja antoi sille nimeksi Ruyan, eli kuten ”kuin savu“.

http://casaa.org/historical-timeline-of-electronic-cigarettes/« Return back to news feed