0 Kundtjänsten
Kundtjänsten ×

Live Chat 09:00-17:00 mån-fre, övriga tider svarar vi på e-post i efterhand!


Ange data, om det behövs kan vi skicka dig en samtalshistorik

Filtreeri postitusi

Rökning vs. vejping

När man tittar tillbaka i tiden kan man se att rökning verkligen har lämnat ett mörkt avtryck i mänsklighetens historia. Till en början betraktades rökning som en spirituell och medicinsk syssla, vilket gjorde den allt mer populär i 1500-talets Europa. När automatisk utrustning för tillverkning av cigaretter togs fram på 1900-talet vann rökning ännu större popularitet. När redan miljontals människor världen över satt fast i denna ovana, upptäcktes det tydliga sambandet mellan rökning och lungcancer först på 1950-talet och det är också då den första antireklamen mot rökning föddes.

På sent 1970-tal började man i utvecklade länder uppmana folk att sluta röka. Då lanserades också de allra första hjälpmedlen för det ändamålet; först nikotintuggummi, senare även plåster, sugtabletter och inhalatorer. Dessa produkter hjälpte rökare att få i sig en mindre nikotinmängd utan att imitera själva rökningen som en sysselsättning, varför antalet lyckade försök att sluta röka förblev minimal.

Sedan kom e-cigaretter och vejping. Dessa redskap som gav samma känsla som traditionell rökning lyckades att fylla ett tomrum på marknaden. E-cigaretter erbjöd ett mindre hälsoskadligt alternativ till människor som hade svårt att sluta röka.

En av de vanligaste frågorna är: ”Vad är det för skillnad mellan rökning och vejping?” Här nedan har vi lyft fram de främsta skillnaderna mellan dessa två aktiviteter.

Kemikalier

Traditionell cigarettrök har analyserats mycket grundligt för dess kemiska innehåll. Rök från varje cigarett innehåller över 5000 olika kemikalier, 150 toxiska och 44 cancerogena ämnen. Några av dessa är tillsatta senare för att cigaretten bättre ska kunna bevara sina egenskaper.

Nedan anges en liten del av dessa kemikalier som vi får i oss med varje cigarettbloss vi tar:

Aceton – Brandfarligt lösningsmedel
1-aminonaftalen – Förekommer i pesticider
2-aminonaftalen – Förbjuden för industriell användning p.g.a. cancerogenitet
Ammoniak – Förekommer i rengöringsmedel och är en av de vanligaste orsakerna för luftvägssjukdomar Bensen – En känd cancerogen/mutagen som används i kemiindustrin, med restriktioner.
Kadmium – Känd som en cancerogen tungmetall
Arsenik – Känd som en cancerogen tungmetall
Katekol – Förekommer i oljor, bläck och färger Vätecyanid – en giftig gas som används i kemiska vapen Kolmonoxid – en giftig gas som minskar blodets syretransportförmåga
Tjära – en tjock kådaktig kemikalie som sätter sig på lungorna

Listan ovan tar upp 10 kemikalier av 5000 – varav de flesta är livsfarliga ämnen som industriellt används med restriktioner och som alla har en negativ inverkan på din hälsa.

Nedan följer de ämnen som en flaska e-vätska innehåller:

Propylenglykol – ingår även i astmainhalatorer, farmaceutisk
Glycerin – vegetabiliskt framtagna organiska föreningar, farmaceutisk
Vatten – används inte i alla vätskor, men där det används är det farmaceutiskt
Nikotin – uppiggande, farmaceutiskt
Arom- och smakämnen – samma som används i livsmedelsindustrin, bevisat lämpliga för inandning

Det är fem, bara fem ingredienser i e-vätskor. De har bästa möjliga kvalitet som finns att tillgå och ändamålet för användning är antingen farmaceutiskt eller för livsmedelsindustrin.

Om du vill utesluta nikotin kan du alltid välja en nikotinfri e-vätska vilket gör listan för din vätska en ingrediens kortare samtidigt som du kan behålla exakt samma rutiner som vid konsumtion av en vanlig cigarett. Därför har vi ett brett utbud av nikotinfria e-vätskor till alla som vill utesluta nikotin.

Alla Nicorex e-vätskor håller den högsta kvalitetsstandarden och passar för vejping med en bred skala av olika smaker och nikotinhalter.

Vi rekommenderar alla konsumenter att föredra ett kvalitetsmärke vid valet av e-vätska, som har alla erforderliga certifikat och protokoll. Är du osäker, överväg bättre alternativ.

Lukt

En sak som är utmärkande för rökare är lukten! Cigaretter har en stark och otrevlig doft som lätt sätter sig och som rökare själva kan ha svårt att känna. Alla andra i omgivningen känner dock det, vilket, om man ska vara ärlig, är ganska obehagligt, för ingen vill ju lukta illa.

E-cigaretter har en mild och sötaktig doft, beroende på smak, som försvinner snabbt, utan att sätta sig i håret eller kläderna.

Vem som helst kan härav dra slutsatsen: den som röker luktar illa!

Valfrihet

Tobak eller mentol … och det är allt – rökare har en begränsad valfrihet och vilket val man än gör ingår en maximal mängd cancerframkallande kemiska föreningar! Visst finns det cigaretter med olika nyanser och styrka, men när det kommer till smaken, smakar alla cigaretter egentligen förfärligt.

En av de bästa sakerna med vejping är det enorma utbudet. Möjligheten att välja mellan hundratals olika smaker, från Virginiatobak till hallon. Dessutom olika utrustningar och variationer till e-cigaretter som innebär att var och en kan hitta just den utrustningen/smaken/styrkan som passar bäst.

Om du har bestämt dig att byta cigaretter mot e-cigaretten har du även tagit ett av ditt livs viktigaste beslut: att inte röka tobak. Det har varit målet för en stor del av dagens vejpare – att komma undan de dödliga cigaretterna, vilket tack vare e-cigaretten har blivit möjligt för många före detta tobaksrökare.

Sociala aspekten

Svara ärligt – är inte tobaksrökning en av de mest antisociala sysslorna (möjligtvis i samma nivå med att äta rålök). Ickerökare vill knappast vistas frivilligt i närheten av dig när det kommer illaluktande kolmonoxid från dig. Rädslan för passiv rökning och den otrevliga röklukten skrämmer iväg även de trognaste vännerna.

Som vejpare är det mycket enklare att vara social – ingen risk för passiv rökning, ingen otrevlig lukt och dina nära och kära kan känna sig mycket lyckligare.

Kostnadsfråga

Även om hälsa och välmående bör vara någonting som vi prioriterar högst, spelar pengar också en viktig roll i våra val. Du kan se hur mycket pengar du spar när du väljer att byta ut tobaken mot e-cigaretten.

När vi räknar utifrån genomsnittspriset för ett paket cigaretter kan du spara 800-1200 euro per år. Tänk efter en stund, vad du kan göra för de pengarna? Köpa en billig bil eller en trevlig resa och mycket annat. Visst medför även vejping smärre bikostnader på regelbundna inköp av e-vätska, förbrännare och annat tillbehör, men det utgör bara en liten del av hela din budget. Och räknar man in den förbättrade hälsan, konditionen och ditt allmänna välmående kan den kostnaden på e-cigaretten snarare ses som en investering i en bättre framtid.

Storbritanniens hälsovårdsmyndighet bekräftade ifjol att vejping är ett 95 % hälsosäkrare alternativ jämfört med tobaksrökning.

Allt det ovan sagda är bara en kort beskrivning av skillnaderna mellan e-cigaretten och traditionella cigaretter. Om du fortfarande sitter och funderar på att tända din nästa cigarett, ser vi gärna att du läser den här artikeln en gång till. Tänk lite längre, tobak är ju ingenting du egentligen vill ha i ditt liv, och e-cigaretten är ett av de mest effektiva hjälpmedlen som hjälper dig att bryta ditt gamla tankemönster och bli av denna ovana.

Men vejpar du redan, vilket är fantastiskt, tveka då inte på att se våra nyaste produkter genom att klicka här >>>

×