0 Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu ×

Live Chat Ma-pe 09:00 – 17:00, muina aikoina lähetämme vastauksen sähköpostiviestinä!


Syötä tietosi, lähetämme tarvittaessa keskusteluhistorian

Filtreeri postitusi

Höyryttelijän retket makujen maailmassa: mitä eroja e-nesteistä löytyy?

E-savuketta on parasta nauttia silloin, kun olet löytänyt sinulle parhaiten sopivat maut. Haku ei ole helppo, mutta kaiken vaivan väärti.

Tarjolla on satoja, teoriassa loputon määrä erilaisia makuja. Pelkästään tupakkavaihtoehtoja on kymmenittäin, marjoista, hedelmistä ja makuyhdistelmistä puhumattakaan, joten jos on tarvetta, voi sekoittaa aivan oman makunsa mukaisen nesteen. Minä itse lisään muuten banaanin hieman hapokasta ananasta.

Makusuosituksia on vaikea jakaa, sillä makutottumukset ovat erilaisia. Eri valmistajien e-nesteissä on myös makueroja jopa silloin, kun pullossa on samanlainen mansikan tai muuhun makuun viittaava kuva tai komponentti. Eri valmistajien nesteissä on myös erilainen koostumus, josta höyryttelijä saa monipuolisia kokemuksia.

Ja kun oma suosikkimaku on vihdoin selvinnyt, höyryttelyn harrastaminen riippuu paljolti tilanteesta ja mielialasta. Ihminen kaipaa jatkuvasti jotain uutta, joten retki makujen maailmaan voi kestää loputtomiin. Oikeiden makujen löytymiseen saattaa mennä aikaa.

Suosi parasta

Jos oikean maun löytymiseen suhtautuu liian kevyesti, saattaa kohta kyllästyä kokeilemiseen ja käyttäjä palaa pahimmassa tapauksessa tavanomaisten savukkeiden polttajaksi. Mutta se taas on, kuten hyvin tiedämme, askel kohti pahenevia terveyshaittoja.

Haku ja päätöksenteko helpottuvat entisestään, jos valintaan kelpuuttaa mukaan vain parhaat vaihtoehdot. Nicorex on epäilyksettä Viron oloissa huipputekijä alallaan, valmistajan e-nesteisiin voi luottaa. Perustelen väitettäni muutamalla yksinkertaisella asialla, joita perustelen alempana. Tässä kerrotaan ensisijaisesti e-nesteiden koostumuksesta, aineiden vaikutuksesta ja tietenkin myös eri makuista.

Jokaisen e-savukkeen käyttäjän on syytä tietää, mitä keuhkoihin vedettävä e-neste sisältää.

Useiden Kiinassa valmistettujen halpojen nesteiden koostumuksesta ei voi olla varma, sillä siellähän on pyrkimyksenä päästä mahdollisimman alhaisiin valmistuskuluihin. Näissä nesteissä käytettävien komponenttien laatu on epäilyttävä. Nicorexin tiimi matkusti itse Kiinaan ja vietti useita päiviä heidän laboratoriossaan ja kehitti siellä mahdollisimman hyvät nestevaihtoehdot. Nicorexin nesteet valmistetaan siis erikoisreseptillä. Niiden koostumus on laboratorioanalyysien pohjalta tarkasti tiedossa.

Nicorex on Viron markkinoiden ainoa yritys, jonka nesteisiin sallitaan lisättävän esanssiöljyjä, jotka kosteuttavat limakalvoja ja ehkäisevät niiden kuivumisen. Monet yhtiöt eivät ole sellaista lisäainetta käyttäneet – sehän nostaa nesteen hintaa.

Nicorexin nesteissä ei ole myöskään etanolia, jota löytyy useista Kiinassa valmistetuista nesteistä. Etanoli vahvistaa kurkun ärsytystä, jonka monet käyttäjät kokevat epämiellyttävänä.

Mitä ovat PG ja VG?

E-nesteiden pääkomponentteina ovat yleensä kasviperäinen glyseriini eli glyseroli (englannin kielen lyhenteen mukaan VG) ja propyleeniglykoli (PG), vesi ja mausteet. Nikotiinia sisältävissä nesteissä myös nikotiini. Jos nikotiinia on alle 8 mg, neste on mieto, 8-12 mg vastaa keskivahvaa ja sen ylittävä määrä vastaa vahvaa pitoisuutta.

Nesteen pohjana on PG tai VG, jotka pitävät nikotiinin ja mausteet tasapainossa ja mahdollistavat e-savukkeesta savuntapaisten höyrypilvien puhaltamisen. PG ja VG ovat orgaanisia aineita.

Propyleeniglykoolin eli PG-pohjaisia nesteitä käytetään maailmalla enemmän, sillä PG on melko juokseva ja imeytyy höyrystimen lankaan helpommin. Vastukseen ei myöskään kerry VG:hen verrattuna niin nopeasti tiivistä kerrosta. PG on melkein mauton ja hajuton eikä vaikuta e-nesteen makuun paljonkaan. Ainetta käytetään elintarviketeollisuudessa kosteuden ylläpitäjänä. Aine aiheuttaa jatkuvassa käytössä tupakoimiseen verrattavissa olevan kurkkutuntuman, mutta toimii toisaalta myös tehokkaana kosteuttajana. Saattaa aiheuttaa joissakin käyttäjissä yliherkkyysreaktion. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on todennut PG:n vaarattomaksi aineeksi.

Kasvisperäiseen glyseriiniin eli VG:hen perustuvilla e-nesteillä on erilaisia etuja. VG:tä käytetään laajasti ruoissa ja juomissa kosteuttajana, laimentajana, täytteenä, makeuttamisaineena, ravintolisänä. Ainetta käytetään sen kosteuttavien ominaisuuksien johdosta myös lääke- ja hygieniateollisuudessa. Sillä on hieman makea maku, joten VG-pitoiset e-nesteet ovat makeampia ja muun maun esiin nostaminen on hankalampaa, mutta mahdollista. Koska VG on PG:tä tiiviimpi neste, höyryttelyssä syntyy enemmän höyryä, mutta kurkkua ei kuivaa. Yliherkkyyttä ilmenee harvemmin.

Enemmän höyryä, vähemmän kurkun kuivuutta

E-nesteistä valmistavat yhtiön sekoittavat omat nesteensä usein VG:stä ja PG:stä. Nicorexin nesteissä on glyseriinin ja propyleeniglykoolin suhteita muutettu. Yrityksen asiantuntijoiden kehittämässä reseptissä on noin 35 % VG:tä ja 45 % PG:tä, eli tästä nesteestä saa muihin Virossa saatavissa oleviin nesteisiin verrattuna enemmän höyryä ja pehmeyttä ja vähemmän epämiellyttäväksikin koettua kurkkutuntumaa. Useat kiinalaiset ja eurooppalaiset massavalmistajien valmistamat nesteet tuottavat vähemmän höyryä, mutta sitäkin enemmän kuivuutta kurkkuun.

Myös makuaineiden määrää on muutettu, jotta niitä ei olisi liian paljon eikä myöskään liian vähän, siis juuri sopivasti. Monessa nesteessä on eri makuaineita eri suhteissa – on muutettu niiden keskinäistä suhdetta reseptissä, tarkoituksena päästä edellisiä parempiin tuloksiin.

Nesteeseen on lisätty pieni määrä tislattua vettä, koska se on hyvä nesteen koostumuksen ja keuhkojen kannalta. Sitä on kuitenkin vähemmän kuin suurimassa osassa Euroopassa valmistettuja nesteitä, sillä jos tislattua vettä on liian paljon, nesteestä tulee liian juokseva ja se kulkeutuu höyrystimissä liian nopeasti ja saa aikaan kurlaavan äänen.

Nicorexilla meni aikaa komponenttien välisen oikean suhteen määrittelemiseen, mutta tulos, jonka saatoin testata, on erittäin onnistunut. Se riippuu osaltaan myös höyrystimestä, sillä neste toimii parhaiten tietyntyyppisissä höyrystimissä. Kun nesteet vuosia sitten kehitettiin, ne soveltuivat käytettäviksi vanhanmallisten höyrystimien kanssa. Aika on tehnyt tehtävänsä ja höyrystimetkin ovat kehittyneet paljon. Isot tehtaat eivät ole nesteiden koostumuksia muuttaneet ja ne eivät pysy enää kehityksessä mukana. Nicorexin tiimi on hoitanut koostumuksen uudistamisen omin voimin.

Nicorexin uudet e-nesteet:

E-nesteiden testaaminen on juuri nyt lähdössä siihen suuntaan, että siitä saattaa olla kehittymässä samanlaisen alan harrastajien mielenkiinnosta kehittynyt alan asiantuntijoiden toimintakenttä kuten nyt jo viinien maailmassa. Toivottavasti voidaan sellaista kehitystä seurata kohta myös Virossa. Seuraavan osion tarkoituksena ei ole antaa lopullisia arvioita, mutta se on kuitenkin kolmen testaajan kommenttien pohjalta koottu opas Nicorexin uusien makujen maailmaan tutustumisessa:

 • ANANAS: raikas ja vahvana tuntuva hyvä maku, hieman hapokas, sopii erityisen hyvin silloin, kun on kokeillut useita makeita makuja.
 • APRIKOOSI: hedelmäinen, mutta ei mehukas, enemminkin hyvin kypsä, ei ole kovin intensiivinen, juuri sopiva, täyteläinen, rauhallinen.
 • CAPPUCCINO: makea suklaan maku, jälkiruokamainen, voi nauttia jälkiruoan sijaan.
 • CHOCOLATE MINT: melko voimakas, mutta miellyttävän hunajainen maku.
 • COLA: colatäytteisen purkkatyynyn maku.
 • FRENCH PIPE: keksin makuun sekoittuu tupakan aromeja, karvas, joka tasapainottaa kevyen makeuden, tuntuu tosiaan, kuin piippua polttaisi.
 • KIRSIKKA: marjaisa, luonnollinen, ei kemiallista makua.
 • MANSIKKA: kuin hyvä purukumi, makea, muttei liian vähän, hyvin puhdas mansikan maku, jälkimaku erityisen miellyttävä.
 • MBORO mieto, maussa voi aistia tupakan, muistuttaa eniten perinteistä savuketta.
 • MELONI: pyöreä ja kevyt, vetinen maku, kesän maku MENTHOL: aika intensiivinen, raikas mentoli, mutta ei epämiellyttävästi, tuntuu suunraikastajalta.
 • MUSTAHERUKKA: hillomainen, marjaisa maku, makuelämys makeana välipalana.
 • MUSTIKKA: ei ole intensiivinen, hillitty, mutta miellyttävän marjaisa maku, sopii pitkään nauttimiseen.
 • OMENA: miellyttävän neutraali omena, ei hapan, hyvin tasapainossa kuin uuniomena.
 • RED ENERGY: muistuttaa energiajuomaa, mutta ei ole, kuten energiajuomakin, tarkoitettu isoissa määrissä nautittavaksi.
 • RY4: tupakkainen maku, muuttuu, intensiivinen alku, mutta pitkä miellyttävä jälkimaku.
 • VADELMA: enemmänkin aistittavissa olevan kuin päällekäyvä maku, rauhallinen, luonnollinen, miellyttävä, ei ole makea.
 • VESIMELONI: hieman vetinen, muttei makea eikä päällekäyvä, muistuttaa melonia.
 • VIRGINIA TOBACCO: ennen kaikkea tupakkainen, mutta hieman makea ja keksimäinen, sopii pitkään nauttimiseen.
×