0 Kundeservice
Kundeservice ×

Live Chat M–F 09.00–17.00, på andre tider svarer vi i etterkant per e-post!


Vennligst legg inn data, vi kan sende deg samtalehistorie ved behov

Filtreeri postitusi

E-sigarett som kjærlighet

E-sigaretten kan hjelpe deg til å bli kvitt av farlig tobakksrøyking og samtidig spare betydelig mye penger, men det krever også en del viljestyrke.

Den anerkjente psykologen Voldemar Kolga sier at e-sigaretten bør betraktes som noe med substitusjonsfunksjon, dvs. at den kan erstatte sigaretter og røyking. „Sivilisasjonen skaper stadig nye substitusjoner, alt fra elektrisk peis til sexleketøy. Kjærlighet kan også betraktes som en substitusjon for sex, på samme måte som e-sigaretter. Hva kan jeg ha noe imot at noen damper e-sigaretter og ser på fyr i en elektrisk peis,“ mener Kolga.

Han sier at avhengigheter som oppstår er en del av menneskelivet og at det er heller viktig å gi opplæring for at avhengighetene skal være trivelige og ikke ha kontroll over mennesket. „Avhengighetene gir et festepunkt for mennesket i verden. Avhenger man ikke av noe, flyr man bort umiddelbart. Svært høyt!“ sier Kolga.

Styremedlem ved eCig Group OÜ og skaper av Nicorex varemerke Sven Kotke bekrefter at bruk av nikotinfrie e-sigaretter forårsaker ikke avhengighet. „E-sigaretter med nikotin er betydelig mindre farlige enn vanlige sigaretter, etter min mening,“ sier Kotke, som er en av de mest erfarne eksperter i Estland når det gjelder e-sigaretter.

Økt livskvalitet

Det er sant at for tiden er man ikke ennå klar over den langsiktige virkningen av bruk av e-sigaretter eller damping, fordi tiden når e-sigarettene har vært på markedet er for kort og det er ikke blitt gjennomfør grunnleggende vitenskapelig forskning. Samtidig inneholder tobakksrøyk ca. 4000 kjemikalier, men e-væske som brukes i e-sigarettene inneholder et par titalls kjente stoffer fra tobakksrøyk, men med en konsentrasjon som er opptil 450 ganger mindre. Det oppstår ingen tjære og karbonmonoksid ved damping, heller ikke noen fare for andre mennesker gjennom passiv røyking. Nikotin er et avhengighetsskapende og helseskadelig middel, men uten direkte kreftfremkallende virkning, noe som også estiske leger har innrømmet i avisene.

Ukebladet Eesti Ekspress gjennomførte en praktisk fem ukers eksperiment, som viste at journalisten som erstattet røykingen med damping fikk en bedre helse. Lungelegen dr Elga Mesimaa sier at de små bronkiolene utvidet seg, tidligere mindre respirasjonssvikt forsvant og kroppens oksygenforsyning ble bedre, noe som også sikrer en økt livskvalitet. „Hvis oksygennivået er stadig lavt, er det mest skadelig for hjerne og hjerte,“ sa Mesimaa.

Livskvaliteten økes også av faktumet at damperen setter ikke andre mennesker i fare med tobakksrøyk og forurenser ikke miljøet med sigarettsneiper og aske.

Hovedlegen ved Qvalitas klinikken, dr Toomas Põllu sier at e-sigaretten kan være et mellomtrinn på veien mot fullstendig røykeslutt. „Hvis man forsøker å likestille vanlige sigaretter og e-sigaretter, må jeg si at medisinsk sett er det ikke sant. E-sigaretten er mindre farlig for kroppen. Vi sier ikke at den er bedre, men mindre farlig,” sa Põld.

Mindre helseskader

E-sigaretter er nok ikke helt ufarlige for kroppen, men man kan ikke forutsette at de har en virkning på helsen som i overhodet kan sammenlignes med tobakksrøyk. Det sistnevnte betraktes som svært farlig og til og med dødelig, men faren knyttet til e-sigaretter vurderes som regel som minst mulig.

I følge en nylig lansert vurdering fra en samling av internasjonale eksperter (Karger, European Addiction Research Vol. 20, No. 5, 2014) er vanlige sigaretter langt mer farlige enn e-sigaretter. Kollegiet bestemte at den kombinerte farevurderingen for vanlige sigaretter er 100 poeng, og cigarillos fikk 64 poeng. Farefaktoren for e-sigaretter var kun 4 poeng.

Direktøren ved Europeisk onkologiinstitutt Umberto Veronesi, som er verdenskjent for sitt bidrag i kampen mot brystkreft sa i fjor til avisene at hvis alle røykere hadde gått over til damping, hadde det spart 500 millioner menneskeliv i hele verden. Den tidligere helseministeren i Italia kritiserte regjeringer for at den ikke ser en tilstrekkelig stor potensiale i e-sigarettene for å øke folkehelse gjennom redusering av røykrelaterte skader.

Det trengs bare litt viljestyrke

Man skal ha en del viljestyrke for å slutte å røyke, selv om man bruker e-sigarett som et hjelpemiddel, men e-sigaretten gjør det betydelig enklere. Statistikken viser at mange mennesker bruker i begynnelsen e-væske med høyere nikotininnhold, går deretter gradvis over til svakere væsker og damper nikotinfrie væsker til slutt.

„I våre salgsbutikker ser vi daglig mennesker som har røykt i flere titalls år, men som går over til e-sigaretter på dagen. De sier at deres glemte luktesans kommer tilbake, hosteomgangene forsvinner og de får mer utholdenhet – trappene er ikke lenger en utfordring,“ sier spesialisten på e-sigaretter, representant av Nicorex varemerke Sven Kotke. Han sier at e-sigarett er uten tvil et effektivt middel for å slutte å røyke.

Det samme bekreftes på e-sigarett forumer, der dampere skiver med glede til de andre om hvor mange sigaretter de har klart å la være å røyke etter at de gikk over til e-sigarettene, eller hvor mange hundre eller tusener av euro de har spart allerede.

„I dag er det mer enn 100 000 drag som jeg har klart å unngå,“ erklærer den ene. „Med hjelp av e-sigaretten vant jeg kampen mot tobakk, som jeg hadde slitt med gjennom hele livet“ skriver den andre. „Jeg sover bedre og hoster ikke lenger,“ sier den tredje. Det finnes derimot ingen historier fra mennesker som påstår at de satte nikotintyggis i munnen eller nikotinplaster på kroppen og mistet lysten til å røyke. Suksessprosenten blant disse som sluttet å røyke med hjelp av e-sigaretter var høyere enn blant plasterbrukere, fordi det dreier seg om en erstatningsaktivitet, noe som ifølge psykologen Voldemar Kolga ikke er noe negativt.

En undersøkelse som ble gjennomført av Monzino kardiologisk institutt i fjor viste at 60% av dem som forsøkte å slutte å røyke med hjelp av e-sigaretter hadde suksess, og kun 32% av dem som forsøkte det samme uten e-røyk. Og alle andre som ikke klarte helt å slutte å røyke, reduserte sitt sigarettforbruk kraftig med hjelp av e-sigaretter.

Voldemar Kolga sier at ifølge Freud er substitusjonshandlinger motorer som setter mennesker i utvikling, og det er ikke nødvendigvis noe negativt å finne der. „For eksempel, de som mister arbeid er tvunget til å søke substitusjoner. På noen måter er arbeidsledighet som en velsignelse. Jeg kan finne på andre ting, som jeg ikke har gjort tidligere. Før var jeg nødt til å jobbe, og hadde ingen tid til å tenke. E-sigarett er også en lovlig erstatning for røyking. Hvis man forbyr e-sigaretter, skal man med tanke på menneskelig fremgang utvikle noe nytt, nye aktiviteter, som kan erstatte den „gode gamle“ e-sigaretten. En spøk, men helt sant!“

×