0 Kundtjänsten
Kundtjänsten ×

Live Chat 09:00-17:00 mån-fre, övriga tider svarar vi på e-post i efterhand!


Ange data, om det behövs kan vi skicka dig en samtalshistorik

Filtreeri postitusi

Billig e-vätska med tvivelaktig kvalitet. Vilka konsekvenser den kan få?

Vi vet inte vad den innehåller och om den kan ge oreparerbara konsekvenser. Sådana flaskor saknar ofta information eller innehåller tvivelaktig sådan. E-vätska med dålig kvalitet känner man igen genom skrapande känsla i halsen, muntorrhet, otrevlig kemisk bismak och andra liknande symptom.

Det har varit en del artiklar i media om människor som har fått förgiftning av en e-cigarett. Det kan säkert vara sant om de drabbade personerna har råkat köpa e-vätska som någon har blandat ihop i sitt garage av tillgängliga medel. Orsaken till användning av analoga tillgängliga ämnen för tillverkning av e-vätska är enkel, eftersom det är förbjudet att köpa och beställa vissa ämnen som behövs. Om sådan verksamhet upptäcks ingriper skatte- och tullverket. En annan orsak är självkostnaden av e-vätska med hög kvalitet – det skulle höja priset avsevärt och därigenom minska marknadsunderlaget. Tillverkningskostnaden för e-vätska med hög kvalitet är relativt hög, eftersom man endast använder de renaste ingredienserna.

E-cigaretter ser alla ganska likadana ut vilket får många att tro att de kommer från en och samma fabrik, medan det finns hundratals olika tillverkare. Även om e-cigaretter kan se likadana ut, är det en stor skillnad i hur och av vad de är tillverkade. Kineserna säljer med hjälp av priset och som vi alla vet har de flesta billiga kinesiska produkter ganska dålig kvalitet. Samma gäller även här, men det finns även tillverkare vars produkter har hög kvalitet och är köpvärda.

Det finns många produkter i världen som kan vara skadliga för oss, därför är det bra att veta vad man ska köpa. Vi kan vara rädda om vår hälsa genom att vara medveten om vad vi konsumerar.

Enligt vår kännedom är Nicorex en av få e-cigarettsäljare i Estland som säljer kontrollerade, certifierade e-vätskor och e-cigaretter av högsta kvalitet. Nicorex är, vad vi vet, även det enda i Estland som använder essensoljor i sina e-vätskor, som fuktar slemhinnorna och inte låter dem torka ut. Andra företag i Estland använder inte en sådan tillsats av mycket enkel orsak – den gör vätskan dyrare. Nicorex e-vätskor innehåller dessutom inte etanol som många vätskor tillverkade i Kina innehåller. Etanol ökar halsirritationen som av många upplevs som obehaglig.

Vad består då vätskan till e-cigaretten av?

Oftast är huvudkomponenterna för e-vätskan vegetabiliskt glycerin eller glycerol (vanlig förkortning på engelska VG) och propylenglykol (PG), vatten och smakämnen. Nikotinhaltiga e-vätskor innehåller även nikotin, varvid halten under 8 mg klassas som svag, 8–12 mg som medelstark och högre halter som starka. Som vätskebas används PG eller VG, vilka håller nikotinet och smakerna i balans och gör det möjligt att "puffa” rökliknande ångpuffar ur e-cigaretten. Både PG och VG är organiska ämnen.

Propylenglykol- eller PG-baserade e-vätskor är vanligare, eftersom PG är en relativt tunn vätska som absorberas bättre i vekarna som används e-cigarettens förångare. Dessutom bildar det inte avlagringar på spolen lika fort som VG. PG är nästintill smak- och doftlös och påverkar inte smaken på e-vätskan. I livsmedelsindustrin används det som fuktbevarande medel. Å ena sidan kan det vid kontinuerlig användning orsaka halsirritation och torrhetskänsla, precis som vid rökning, å andra sidan fungerar det som starkt fuktande medel. Hos några personer kan det framkalla en allergisk reaktion. Den amerikanska livs- och läkemedelsmyndigheten har kategoriserat PG som ”i allmänhet säkert att hantera”.

E-vätskor som är baserade på vegetabiliskt glycerin eller VG har sina fördelar. VG används omfattande i mat- och dryckprodukter som fuktande och lösningsmedel, fyllning, sötningsmedel, livsmedelstillsats mm. På grund av sina fuktande egenskaper används det även i läkemedels- och hygienindustrin. Det har lätt söt smak som även gör den VG-baserade e-vätskan sötare, vilket försvårar framhävningen av andra smaker något, som dock fortfarande är möjlig. Eftersom VG-baserad e-vätska är tjockare i konsistens jämfört med PG-baserad vätska, ger den märkbart mer ånga vid vejping, samtidigt som den inte torkar ut eller irriterar halsen. Allergiska reaktioner förekommer sällan.

Många originalvätskor från kinesiska eller europeiska stortillverkare ger lite ånga och orsakar halsirritation. Anledningen ligger i de billiga och mindre rena ingredienserna som används för att kunna sälja mer med hjälp av ett lägre pris. Distributörer av e-vätskor beställer oftast vätskorna från fabriker som tillverkar e-vätskor med standardinnehåll. Nicorex' specialister har tagit fram ett eget recept som bara tillverkas på specialbeställning. I dessa vätskor används enbart ingredienser med högsta renhetsgrad. Det innebär att jämfört med genomsnittsvätskan som säljs i Estland ger de mer ånga, mjukare och renare smak och mindre halsirritation. Nicorex vätska utmärker sig dessutom framför alla andra för sitt innehåll av essensoljor som återfuktar slemhinnorna och ger mindre muntorrhet.

Också mängden av smakämnen har ändrats så att de varken används i överflöd eller för snålt, utan i precis lagom mängd. Ett flertal vätskor innehåller flera olika smakämnen i olika förhållande som vi också har varierat för att kunna få fram det allra bästa resultatet. Vätskorna innehåller även en liten del destillerat vatten som är nödvändig för e-vätskorna och bra för lungorna. Innehållet av det är dock något mindre i våra vätskor än i de flesta europatillverkade vätskorna, eftersom för mycket destillerat vatten tunnar ut e-vätskan som kan bli för rinnig i vissa förångare och börja ”sörpla”.

Det har tagit lång tid för Nicorex att få fram det rätta förhållandet mellan alla komponenter, men resultatet av testandet blev riktigt bra. Resultatet kan även delvis bero på förångaren, eftersom en e-vätska måste fungera bra ihop med vissa typer av förångare. E-vätskor som togs fram för många år sedan passade den gamla typen av förångare. Med tiden som har gått har förångare utvecklats. Då många stortillverkare inte har ändrat på innehållet av sina e-vätskor, har de blivit något förlegade. Nicorex har på eget initiativ tagit itu med den förnyelsen som behövdes.

När du konsumerar, var medveten om vad du konsumerar. Att köpa billig och okänd e-vätska kan innebära en besparing på bekostnad av din hälsa. Föredra kvalitet www.nicorex.eu

×