0 Kundtjänsten
Kundtjänsten ×

Live Chat 09:00-17:00 mån-fre, övriga tider svarar vi på e-post i efterhand!


Ange data, om det behövs kan vi skicka dig en samtalshistorik

Filtreeri postitusi

5 viktiga steg för att sluta röka

Enligt Estniska Hälsoinstitutet röker 26 % av Estlands vuxna befolkning dagligen – det är lite mer än 231 000 personer. Om dessa människor skulle få chansen att börja om på nytt vad gäller rökning skulle de flesta välja att låta bli. Tyvärr kan man inte gå tillbaka i tiden, förutom i science fiction filmer. Dock har alla dessa människor en möjlighet att fatta ett beslut. Beslutet att sluta röka.

1. Ta kontrollen i dina egna händer!

Det första och viktigaste steget vid att sluta röka är att ta detta beslut. För att övertyga dig själv, ta gärna tid för att fundera, vad som ändras i ditt liv när du inte röker längre. Gå igenom för dig själv hur mycket pengar du skulle spara. Tänk dig vad du skulle kunna göra med all denna energi och tid som du spar. Efter att du har kartlagt de viktigaste faktorerna som gör ditt liv bättre utan rökning, bestäm dig, fast besluten att nu slutar du röka.

2. Upprätta en handlingsplan

Det är viktigt att göra upp en handlingsplan och sedan hålla fast vid den. Att hitta det lämpligaste sättet för dig att sluta röka. Om du tycker att det passar bäst för dig att sluta på en dag, släng dina sista cigaretter eller ge bort dem och ignorera cigarettdisken från och med nu. Om du känner att den extrema metoden inte är någonting för dig, bestäm dig för att trappa ner på rökningen successivt. Det viktiga är att dela upp hela processen i etapper och sätta upp några delmål, hur många cigaretter per dag du högst får röka i slutet av varje etapp.

3. Hitta ett stödjande hjälpmedel

Fatta ett medvetet beslut om vad du kan ta till stöd för att lyckas med att sluta röka. Att finna stöd i mat är inte att rekommendera, i stället bör du hitta ett bättre substitut som leder bort tankarna från rökning. Det kan vara tuggummi, att ha en kompis att prata med eller ett något hjälpmedel från apoteket – hitta vad som passar dig bäst. Väldigt många som vill sluta röka har tagit stöd av e-cigaretter. En stor fördel för e-cigaretten jämfört med många andra sluta-röka-hjälpmedel är dess rökningsliknande gester som hjälper att snabbare glömma vanliga cigaretter.

4. Ge dig själv beröm för varje litet framsteg

Oavsett vilken väg du än väljer för att sluta röka, varje litet framsteg tar dig närmare till ditt stora mål. Från den stunden när du tog beslutet att sluta röka har du tagit kontrollen i egna händer och är den som bestämmer. Har du till exempel förmått att tacka nej till inviter från rökande vänner eller kunnat låta bli att tända en cigarett när livet känns riktigt stressigt? Om ja är du på god väg och låter inte ditt avtagande cigarettberoende rubba ditt beslut. Du är orubblig och var det självmedvetet.

5. Notera vad som händer i ditt rökfria liv

Tänk på vad som har blivit bättre i ditt liv och njut av det. Räkna ut hur mycket pengar du har kunnat spara och tänk på allt du kan göra med det. Du kan börja träna eller samla för en resa – det är du som bestämmer. Du mår kanske mycket bättre och känner hur ny energi bara flödar i din kropp? Tänk på vad du kan lägga den energin på? Ha mer tid tillsammans med familj och vänner? Satsa mer tid och energi på ditt arbete? Börja träna? Det är du som bestämmer.

×