Uutiset

5 tärkeää askelta tupakoinnista luopumiseen


Virossa tupakoi Terveyden kehittämisen laitoksen tietojen mukaan päivittäin noin 26% väestöstä eli runsaat 231 000 asukasta. Jos heidän olisi mahdollista valita uudelleen, aloittaisiko tupakoinnin tai ei, suurin osa heistä ei edes aloittaisi sitä. Aikaa ei voi kääntää taaksepäin, joten uuden mahdollisuuden saaminen on fantasiaelokuvan aiheita. Mutta jokainen meistä voi itse päättää, miten elää elämänsä. Voi päättää lopettavansa tupakoinnin.

1. Tartu itse ohjaksiin!

Ensimmäinen ja tärkein askel tupakoinnista luopumiseen on sitä koskevan päätöksen tekeminen. Varaa itsellesi aikaa päätöksen pohtimiseen ja päätöksen varmistamiseen, pohdi sitä, mitä elämässäsi tulee muuttumaan, jos et enää tupakoi. Laske, minkä verran säästät rahaa. Kuvittele, mitä voisit tehdä, jo energiaa ja aikaa on enemmän. Kun olet selvittänyt itsellesi kaikkein tärkeimmät syyt elääksesi ilman tupakkaa, tee päätös, että jätät tupakoinnin.

2. Laadi toimintasuunnitelma

Tärkeätä on laatia itsellesi toimintasuunnitelma ja noudattaa sitä. Löydä itsellesi parhaiten sopiva tapa tupakoinnista luopumiseen. Jos katsot, että sinulle sopii parhaiten tupakoinnin lopettaminen kertaheitolla, heitä tai anna keskeneräinen aski pois äläkä katso enää koskaan tupakkatiskin suuntaan. Jos koet, että äärimmäisyyksiin menevä tapa ei ole sinun kannaltasi oikea, vähennä tupakointia pikkuhiljaa. Tärkeätä on määritellä itselleen välitavoitteet ja päättää jokaisen välitavoitteen kohdalla, kuinka monta savuketta voi tiettynä päivänä polttaa.

3. Löydä sopiva apuväline

Päätä tietoisesti, mistä saat apua tupakoinnista luopumiseen. Ruokaan keskittyminen ei ole pitkällä tähtäimellä sopiva sijaistoiminta, sen sijaan kannattaisi valita jokin terveellisempi vaihtoehto, joka ohjaa ajatuksesi tupakoinnista pois. Se voisi olla purukumi, soitto kavereille tai jokin apteekista hankittava apuväline – sopiva löytyy varmasti. Monet ovat käyttäneet tupakoinnista luopumiseen sähkötupakkaa. Sen etuna on muihin tupakoinnista luopumiseen tarvittaviin apuvälineisiin verrattuna tupakointia jäljittelevä toiminta, jonka avulla unohdat perinteisen tupakoinnin nopeasti.

4. Palkitse itsesi jokaisesta pienestäkin edistysaskeleesta

Ei väliä, minkälaisen tavan olet tupakoinnista luopumiseen valinnut, jokainen edistysaskel vie sinut lähemmäs tavoitetta. Siitä hetkestä lähtien, jolloin olet päättänyt luopua tupakoinnista, olet tarttunut ohjaksiin ja olet itse päätöksentekijän roolissa. Oletko pystynyt sanomaan tupakointikopissa viihtyvälle seurueelle ”ei”, jäitkö tupakka stressitilanteessa sytyttämättä? Jos näin on, olet oikealla reitillä etkä anna pikkuhiljaa vetäytyvän huonon tottumuksen vaikuttaa tekemisiin. Pysyt lujana ja tiedät sen itsekin.

5. Huomaa, miten tupakoimattoman elämä poikkeaa tupakoitsijan elämästä

Havaitse elämässäsi tapahtuneet muutokset ja iloitse niistä. Laske, minkä verran olet saanut säästöä ja suunnittele, mitä tällä rahalla voisit tehdä. Ehkä lähdet kuntosalille tai keräät rahaa matkaa varten – päätös on sinun. Oletko huomannut, että vointisi paranee ja kehoosi virtaa uutta energiaa? Mihin sen uuden energian voisi laittaa? Viettäisitkö enemmän aikaa perheesi ja kavereiden kanssa? panostaisitko liikenevän ajan ja energiaan työhösi? Aloitat kuntoilun? Päätös on sinun.« Return back to news feed